Als aankomend vader en werkend bij het meest veelzijdige schoonmaakbedrijf van Nederland gaat me dit ontzettend aan het hart. Ik wil dat mijn kinderen later in schone collegezalen kunnen leren. Het is namelijk bewezen dat leerlingen en studenten beter presteren in een schone en frisse leeromgeving. Ik wil je in laten zien hoe het ook kan, hoe de schoonmakers van Nederland ervoor zorgen dat 119.000 studenten in het hoger en wetenschappelijk onderwijs kunnen leren in een schone leeromgeving en laten zien wat daarvoor nodig is. 

Een schone school begint voor mij bij het nemen van verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid van ons als schoonmaakorganisatie, de adviesbureaus en de onderwijsinstellingen zelf. Schoon is van iedereen! Wij moeten het goede voorbeeld geven aan de toekomstige generatie en laten zien dat een schone leeromgeving bijdraagt aan betere leerprestaties. 

Hago ontwikkelde hiervoor, samen met partners Returnity en Hubbub, een speciale methodiek. Een methodiek waarmee een schone school voor iedere onderwijsinstelling op een laagdrempelige en slimme wijze bereikbaar is. Om die inspanningen kracht bij te zetten loont het in mijn ogen vooral om afvalproblematiek bij de bron aan te pakken: de vervuilers. Oftewel, studenten, scholieren en medewerkers. Voor een aantal opdrachtgevers in het onderwijs hebben we ludieke en interactieve maatwerkprogramma’s ontwikkeld om zwerfafval terug te dringen door het betrekken van de vervuilers. Door bijvoorbeeld gamification te integreren in het programma maken we afval reduceren leuk. En wat leuk is, wordt bewezen sneller geadopteerd. Denk bijvoorbeeld aan een ‘peukenpoll’, waarbij je je peuk laat vallen in een bepaald vak en daardoor laat weten wie de beste voetbalclub van Nederland is. Daardoor worden peuken niet uitgetrapt, maar netjes weggegooid. En ja, ik krijg een zoontje. 

We hebben met deze methodiek al bewezen succes bij onder meer Hogeschool Windesheim. Ik nodig je van harte uit om daar samen met mij eens te kijken hoe het ook kan. Hoe een schone school eruit ziet en wat daarvoor nodig is. Want laten we er met zijn allen voor zorgen dat alle onderwijsinstellingen in Nederland schoon worden en schoon blijven. 

Wil je eens vrijblijvend met mij, onder het genot van een kopje koffie, hier over doorpraten? Neem gerust contact met mij op. 

Marcel Mannheims

Marcel Mannheims Hago Kantoren

Koffie?

Hallo, ik ben Marcel en hoor graag meer over wat er speelt binnen jouw organisatie. Vrijblijvend, tijdens een kop koffie. Of thee.

Stuur mij een bericht
Deel dit artikel: